وي با بيان اينکه اين شبيهخواني هر سال با شور بيشتري نسبت به سال گذشته برگزار ميشود، قدمت مراسم تعزيه شهر بخشايش را بيش از 150 سال عنوان کرد.
محمدي در تشريح مکان برگزاري اين آيين مذهبي گسترده تصريح کرد: مراسم شبيهخواني در ميدان شبيهخواني موسوم به شبه ميداني (ميدان شبيهخواني) که در بيرون از روستا قرار دارد برگزار ميشود.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان افزود: اين ميدان که توسط اهالي به شکل زيبايي ساخته شده، در درهاي باشيب ملايم قرار داردکه همه ساله در روز عاشورا و اربعين حسيني مراسم شبيهخواني و عزاداري امام حسين (ع) و مصيبتهاي وارده به اهل بيت در کربلا و کوفه و شام در آن برگزار ميشود.
محمدي با بيان اينکه شبيهخواني محصول جامعه ديني و سنتي ايراني است که به وسيله آن تاريخ حماسههاي ديني و مذهبي روايت ميشود، گفت: روايت و بازنمايي اين حماسهها به ويژه قيام عاشورا از طريق تعزيه، نقش برجستهاي در فرهنگ، ادب و هنر عامه و روان جمعي مردم داشته است.
وي با تاکيد بر نقش مراسم عاشورايي به ويژه شبيهخواني در زنده و پايدار نگاهداشتن اين واقعه تاريخي و مذهبي، اظهار داشت: شبيهخواني علاوه بر کمک به تحول و رشد هنر عامه شمايلنگاري مذهبي، حفظ و استمرار موسيقي سنتي، تطهير روح و تزکيه نفس و گشودن باب توسل جويي و مرادخواهي را نيز در طول دهها سال گذشته در پي داشته است.
وي با تاکيد بر نقش ثبت ملي اين آيينها در حفظ اصالت شکل و مفهوم مراسم مذهبي، يادآور شد: با ثبت ملي، تلاشها براي جلوگيري از ورود بدعتها به اين نمايشهاي سنتي و آييني شکل جديتري به خود ميگيرد.
خاطرنشان ميشود؛ مراسم تعزيه شهر بخشايش در روز عاشورا و از ساعت 10صبح الي 14 در چند مجلس انجام ميگيرد.
ورود امام حسين (ع) و يارانش به ميدان نبرد، اقامه نماز صبح عاشورا، مجلس حضرت علي اکبر(ع)، مجلس حضرت قاسم (ع)، مجلس به ميدان رفتن و شهادت برادران حضرت ابوالفضل (ع) و مراسم اذن جهاد خواستن طفلان حضرت زينب(س) و شهادتشان از جمله مجلسهاي اين نمايش آييني است.
نقطه اوج مراسم شبيه خواني بخشايش، مجلس حضرت ابوالفضل (ع) است که ايشان به ميدان رفته، رجز خواني ميکند و بعد از فتح فرات و پرکردن مشک خود در راه بازگشت هر دو دست خود را از دست داده و در کنار نهر فرات به شهادت ميرسد که در آخرين لحظات عمر مبارکشان امام به بالين برادر مي آيد.
مجلس آخر تعزيه، مجلس به ميدان رفتن امام حسين(ع) است که بعد از وداع با اهل بيت عازم ميدان شده و بعد از رجزخواني شروع به جنگ ميکند و بعد از مدتي نبرد در قتلگاه، حضرت زينب (س) سراغ برادر ميآيد و مراسم با شهادت امام حسين(ع) و غارت خيام آل الله به پايان ميرسد.
يادآور ميشود؛ هفت پرونده آذربايجان شرقي از آيينهاي عزاداري شهرستان هاي تبريز، آذرشهر، مراغه، هريس، جلفا و عجب شير در ششمين اجلاس سراسري شوراي عالي ثبت کشور با موضوع بررسي پروندههاي آيينهاي عاشورايي، تصويب و به ثبت رسيد.
الف/124
انتهای پیام/